1 Nis 2010

Bi' Brondby Vardı, N'oldu Ona?

Bir zamanlar Danimarka futbolu denince akla ilk gelen kulüptü Brondby IF. Peki bu Dansk kulübe neler oldu da adını sanını duymaz olduk? Danimarka Süper Ligi'nde son şampiyonluğuna 2004/05 sezonunda uzanan Brondby kulübü, o tarihten bu yana dişe dokunur hiçbir başarıya imza atamadı desek yeridir.

Halbuki bu takım hemen üstte de belirttiğim gibi Danimarka deyince akla ilk gelen kulüptü, hiç değilse benim için öyleydi. Fakat son yıllarda tahtını bildiğimiz üzere Kobenhavn'a kaptırdı bu "kuyucu" takım. Aslında başarılarına şöyle bir göz attığımızda; 10 lig şampiyonluğu, 6 Landspokalturneringen şampiyonluğu, 2 lig kupası, 4 Danimarka Süper Kupası, 1 Royal Lig şampiyonluğu ve belki de en önemlisi 1991 yılında UEFA Kupası yarı finali görmeleri şeklinde bir tablo söz konusu.

2008/09 sezonunu 3. bitirip Avrupa Ligi elemelerine katılma hakkı kazanan Sarılar, 1. turda Rosenborg'a iki maçta da yenilerek elenmişti. Hatırlatmakta fayda var, Brondby'i eleyen Rosenborg o yıl G Grubu'nda hiç galibiyet alamayarak elenmişti. Uzun bir süredir Avrupa'nın zayıf liglerinden biri olan Danimarka Süper Ligi'nde orta sıralarda tamamladıkları lig grafiği hala değişmiş değil açıkçası. 12 takımlı bu ligde orta sıralarda yer almak Brondby adına bir lekedir bana göre. Ki bir değil, iki değil artık orta sıra takımı oldu Brondby. Sırf bu yüzden "nerede bu Brondby" sorularını sormaya devam ediyorum...

Bu sezon ise geçen yılı aratır oldular. Dediğim gibi, Brondby adı sanı duyulmayan takımlara yenilmekten çekinmiyor, üstelik bundan da gocunmuyorlar sanırım. Bunu söylememin en temel sebebi ise son 10 lig maçında almış oldukları 6 mağlubiyet, 3 beraberlik ve yalnızca tek galibiyet.
Ne zamandır aklımdaydı bir Brondby maçını baştan sona kadar izlemek ve bu isteğimi biraz önce yerine getirmiş oldum. Brondby evinde bu sezon ligde kendilerinden beklenmeyen bir performans gösteren Silkeborg'u ağırladı. Tribünler bir önceki maça göre daha da boştu ki bu gayet normal çünkü takımın herhangi bir amacı kalmadı artık. Neyse maça döndüğümüzde ilk yarı kalelerinde 4 dakikada 2 gol görmelerini hayretle izledim çünkü eski Brondby gitmiş, yerine UmrumdaDeğil SK gelmiş! Ne forvet hattı, ne orta sahaları ne de defanslarından adam olur öyle söyleyeyim siz anlayın. Silkeborg mütevazı kadrosuyla yukarıları zorluyor bu sezon ancak onların da kapasitesi bir yere kadar, zayıf takım ne de olsa. İkinci yarı hafif hafif kendine gelmeyi becerebilen ev sahibi skoru 2-2'ye getirmeyi başardı lakin dediğim gibi, çok zayıflar ve o yıllardır kendilerini yalnız bırakmayan taraftarlarından devre sonunda sahaya çıkarken protesto yiyen bir takım haline bürünmüşler. Ligde 24 maç sonunda 33 puan ve +1 averajla 7. sıradalar.

Demem o ki, Brondby'den eskisi gibi Michael Laudrup, Ebbe Sand, Jes Hogh, Magnus Svensson veya Thomas Kahlenberg gibi futbolcular çıkarmasını uzunca bir süre beklemeyin.

Hiç yorum yok:

Bunlar Da İlginizi Çekebilir