22 Oca 2010

Hej Då Tobias

2007-2008 sezonunda Galatasaray'a Kopenhag'tan transfer olan Tobias Linderoth, 2009-2010 sezonuna kadar toplamda yalnızca 25 maçta sahaya çıkabildi. Bu koca 3 yılda yalnızca 25 maça çıkması, onu müzmin sakatlar listesinde görmemize neden oldu. Şimdi ise dönen bir başka tartışma konusu, Galatasaray doktorlarının da bu uzun süreli sakatlıklara vesile olduğu vs. Aslında topu kulübe ve doktorlarına atmadan önce Linderoth'un kariyerinde uzun süreli sakatlıklar yaşayıp yaşamadığına bakmamız gerek. Linderoth'un İskandinavya'dan ilk ayrılışı 2001 yılında Everton'a transfer olmasına dayanıyor. Elfsborg'tan çok Stabaek'te parlamış olması, Ada'nın kendisine olan ilgisini yoğunlaştırmıştı o dönemlerde. Peki Everton'a transfer olan Linderoth'tan Toffies verim alabildi mi? Hayır.

Galatasaray'da 3 yıl boyunca 25 maça çıkabildiğini söylediğimiz Tobias, Everton'da da 3 yılda 40 maça çıkabildi. Kıyasa girersek, Premier Lig takımları bir sezonda diğer liglerde bulunan takımlara nazaran daha fazla maç yaparlar ve bunu takip eden herkesin tahmin edebileceğini düşünüyorum. Bunun nedeni Avrupa maçlarını çıkarttığımızda (ki o dönemde Everton'ın üst sıralarda yer almadığını da eklersek) ülke içinde düzenlenen kupa sayısının fazlalığıdır. Bununla beraber lig maçlarının sık aralıklarla oynanması futbolcularda doğal olarak fizik kondisyon düzeyinin yükseklerde seyretmesi gerekliliğini doğurur. Bu da ister hazır olmayan deyin, ister yetersiz deyin kimi futbolcuların orasının burasının atmasına, uzun süreli sakatlıklar yaşamasına neden olur.

Kopenhag'a geçen Linderoth'un bu takımda 3 yılda 82 maça çıktığını görüyoruz. Bunun birçok farklı nedeni olabileceği gibi bu konu oynamış olduğu önceki ligin yüksek gerekliliklerinden, daha az düzeyde mücadele gereksinimi duyacağı lige transferine kadar gider. Hatta safi mevkisinin mücadele gücü gerektirdiği başlığı bile açılabilir bu sakatlıkları sürekli neden yaşıyor bu adam diye...

Galatasaray ve Linderoth ilişkisine tekrar döndüğümüzde kulüpten gelen açıklama şu şekilde: "Galatasaray Futbol AŞ ile oyuncu Tobias Jan Hakan Linderoth arasındaki sözleşme tek taraflı olarak feshedilmiştir. Tobias Linderoth’a kulübümüze yaptığı hizmetler için teşekkür eder, bundan sonraki yaşamında başarılar dileriz." Yaptığı hizmetler cümlesine takılanlar bolca çıkacaktır fakat bu futbolcunun önceki takımlarında da uzun süreli sözleşmelere imza atmasına rağmen zaman zaman dengesiz sakatlıklar süreci yaşadığından söz ettik. Bu cümlede geçen diğer bir konu, sözleşmenin tek taraflı feshinden dolayı (mutual termination~FM) Galatasaray'ın belli bir miktar tazminat ödeyecek olmasıdır. Şartların böyle gerektirdiği bir dönemde kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez mantığıyla, kimsenin bu fesihten mutsuz olabileceğini düşünmüyorum.

Bir başka olası yabancı transfer için Nonda ile de sözleşmenin feshedilebileceği haberleri dönüyor şu sıralar. Jo'nun sakatlanabilme ihtimalini bile düşünmek istemiyorken, Nonda'nın kalsa da ne derece verimli olabileceğini de düşünmeden edemiyorum. Atletico Madrid maçlarına Baros'suz çıkacak olan Rijkaard, Nonda'nın da takımdan gönderilmesi olasılığında Kewell'ı öne çekebilir ve belki bu hamleyle kısa vadeli aşı tutabilir. Bunun için de Kewell'ın şu anki sakatlığındaki gelişmeleri izlemek lazım. Sakatlıklar Galatasaray için ne zamandır baş belası evet, bekleyip görelim bakalım ne olup ne biteceğini...

Hiç yorum yok:

Bunlar Da İlginizi Çekebilir