20 Nis 2010

Afrika'ya Doğru : Grup A

Dünya Kupası'na bugün itibariyle sadece 51 gün kaldı. 4 senede bir denk gelen bu kupa bizim için Halley kuyrukluyıldızı gibi. Biz de zaman kaybetmeden kupa hakkında neler düşünüyoruz, beklentilerimiz neler yazmak gereğini hissettik. Bunun için A Grubu'ndan başlıyoruz hemen.

Grubun son torbadan girse de en büyük favorisi yıldızlar topluluğu kadrosuyla Fransa. Elemelere önce Avusturya'ya 3-1 mağlup olarak giren Horozlar, sonrasında Romanya ve Sırbistan beraberlikleriyle zora girdi fakat grupta Sırbistan'ın hemen arkasında yer alarak elemelerde İrlanda'yı tartışmalara yol açan bir golle elediler. Tıpkı grupta ki rakipleri Uruguay'ın ofsayt golüyle Kosta Rika'yı elemesi gibi. Raymond Domenech'in olabildiğince kötü yönetimine rağmen bireysel performanslarla kendilerine bu büyük organizasyonda bulan Fransızlar, şimdi kupanın plase favorileri arasındalar. Almanya'da oynanan son Dünya Kupası'nda finalde penaltılarla İtalyanlara kaybeden Fransızların bu kadrolarına rağmen plase olmaları kuşkusuz Fransızların içini acıtıyor. Ancak, onlar yine de ümitlerini kaybetmiş değil. Öncelikle, bu gruptan olabildiğince rahat çıkacaklardır. Güney Kore'de aldıkları büyük ders, burada rehavet içinde olmayacaklarını garanti ediyor. Grupta, onları zorlayacak iki takımında bireysel olarak çok aşağıda kalmaları Fransız halkını Afrika'da başlangıç için mutlu ediyor. Ribery'nin yüksek performansı, Gourcuff'un Zidane'dan sonra ayağına bakabilecekleri bir yetenek olduğunu ispat etmeye başlaması, Anelka'nın Chelsea'de ortalığı birbirine katması onların en önemli kozları olacak. Büyük yıldızları ve kaptanları Henry ise Barça'da ki düşük formuyla rahatsız etse de Horozların onun yerini doldurabilecekleri çok büyük yetenekleri hala var. Özellikle son vuruşlarda etkili olan Gignac ve her ne kadar Madrid'de ki formuyla kendinden şüphe edenlere ispatlayacağı bir şeyleri olan Karim Benzema Fransızların ileri uçta kendilerini emanet edebilecekleri kadar üst düzey isimler. Ayrıca orta saha organizasyonlarında Gourcuff gibi bir isme destek olarak Lassana Diarra, Samir Nasri, Jeremy Toulalan gibi isimler mevcut. Savunmasının iki kanadında dünyaca ünlü isimler Evra, Clichy, Abidal, Bacy Sagna Fransızların bol alternatifleri. Stoperde ise William Gallas, Philippe Mexes, Tottenham'da kendini ispatlayan Bassong, Squillaci gibi isimleri bulunduran Fransızların kalesinde ise birbirinden yetenekli iki genç kalecisi Hugo Lloris ve Steve Mandanda var. Bunlardan Hugo Lloris, O.Lyonnais'de ki formuyla göz dolduruyor ve daha önde. Bernabeu'da ki Real Madrid maçında baskı altında ve büyük yıldızlara karşı nasıl oynayabileceğini sanırım dünyada ki herkese gösterdi. Herşeyin sonunda Fransızların tek soru işareti Raymond Domenech. Fransızlar 1998 ve 2000 jenerasyonundan göreceli olarak daha iyi bir kadroya sahip. Dolduramaycakları tek isim Zinedine Zidane. Gerisinde daha iyiler. Yine de kendisini bir kupayla ispat etmek isteyecekler ve bu gruptan en az 7 puanla çıkacaklardır.
Grubun eşit güçte ki iki takımında biri olan Meksika, elemelere Sven-Göran Eriksson yönetiminde potansiyellerinin çok altında bir formla başladılar. Sonra göreve gelen tecrübeli Javier Aguirre, birbirine denk oyunculardan oluşan ve yaşlanmaya başlayan Meksika'nın en önemli kozu. Kadrosunda Rafa Marquez, yaşı 36'ya gelen Cuahtemoc Blanco, Guillerme Ochoa, Efrain Juarez, Andres Guardado ve G.Saray'dan tanıdığımız Gio Dos Santos'a güvenmek zorundalar. Onları uyum içinde oynatabilmek Aguirre ya da Meksikalıların ona seslendiği şekliyle El Vasco'nun en büyük hedefi. Onların formunun en yüksekte olmasını dileyen El Vasco, El Tricolor'u Japonya/G.Kore'de gruplardan çıkarmayı başarmıştı. 14 kezle kupanın en çok gördüğümüz takımlarından biri olan Meksika için orada olmak bile yeterli. Son maçta Uruguay'la oynayacakları maç kader niteliğinde. Diğer kritik nokta ise Fransa'dan alacakları puanın Uruguay'dan fazla olması.
Grubun Meksika'ya denk diğer takımı ise Uruguay. Çok az takımın onlar gibi bir kupa tarihi var. Arjantin'i 1930 Dünya Kupası Finali'nde 4-2 yenen Uruguay bu kupaya çok çok uzun süre önce sahip olsa da, 11 kez katılarak kupa geleneği olan bir ülke. La Celeste son 5 kupanın 2'sine katılarak ülkesini üzmüştü fakat gözleri artık Afrika'da. Takımlarının gruptan çıkması onlar için en büyük başarı olacak. Teknik direktör Oscar Washington Tabarez, ya da bilinen ismiyle El Maestro ülkesiyle İtalya'da düzenlenen 1990 Dünya Kupası'nda da takımın başındaydı. En güvendiği isimler ülkenin gururu ve Uruguay'ın ülke içinde ki sembol ismi olan kaptan Diego Lugano. Fenerbahçe'den de tanıdığımız defansın bu güvenilir ismi takımını Kosta Rika'ya karşı attığı golle kupaya taşıdı. İleride ise hangi ülkede olursa olsun bu kupada yer alacak iki isim var; Diego Forlan ve Luis Suarez. İkisi de şu an liglerinde istim üstünde. Luis Suarez dünyaca ünlü Leo Messi ve Wayne Rooney'le altın ayakkabı mücadelesi içerisinde. 1902 sonlarında 5 takımla futbola başlayan ve meşin yuvarlakla tanışıklığı çok eski olan bu ülke için kader daha önce geçtiği üzere son maçta Meksika maçı. Orada galip gelebilirlerse gruptan çıkarlar.
Grubun en eğlencesiz takımı vuvuzuela sebebiyle kesinlikle Güney Afrika olacak. Büyük ihtimalle Mandela'nın ülkesiyle oynayacak ülkenin vatandaşları televizyonlarının seslerini kısacak, stadda olanlar ise Formula 1 seyircileri gibi özel kulaklıklar takacaklar. Kadrosunda Pienaar gibi bşr oyuncu bulunduran Güney Afrika'nın en büyük kozu kupaya 5 farklı takımla katılan Carlos Alberto Parreira. O da "3 maç oynayacağız, çıkmamız mucize olur. Eğlenmek için buradayız." dedi. Parreira'nın realitesine hayran kalmamak elde değil. Zira ev sahibi bir ülkenin hocasından genellikle siz durun, kupada görürsünüz demesine alışığız. Ama gerçekten yapabilecekleri hiç bir şey yok. Eğer Fransa hem Uruguay'ı hem Meksika'yı yenerse son maçta onları puanla tanıştırır. Zira, Uruguay ve Meksika için Güney Afrika'dan alınamayacak 3 puan herşeyin sonu olur.
Son olarak bir tahminde bulunursak grubun sıralaması hakkında; Fransa 7-9 puan, Uruguay 4-6 puan, Meksika 3-6 puan, Güney Afrika 0-1 puan.
Grubun fikstürü ise;

Hiç yorum yok:

Bunlar Da İlginizi Çekebilir